Bye Buy

Varför Bye Buy?

Det finns en anledning varför Bye Buy finns. Här ska du får höra varför vi startade butiken, vad vi hoppas att den kan bidra till och varför vi tycker att det arbete vi gör är så viktigt. Vi är själva småbarnsföräldrar och det här är vår syn på det geniala med second hand.

I den här delen av världen konsumerar vi som om det inte fanns en morgondag. Enligt forskarnas uträkningar skulle det behövas drygt tre och ett halvt jordklot om alla människor levde som vi gör här i Sverige. Vi är en rik befolkning och vi uppmuntras till konsumtion som är det vårt samhälle bygger på. De stora företagen besitter enorm kompetens och vet hur de kan skapa behov och få oss att handla mer. Vi har prylar i överflöd och det är enkelt att bara slänga när det behövs mer plats i skåp och garderober.
Men forskarrapporter larmar om att det inte kan fortsätta och klimatet har börjat skicka varningssignaler. Vi måste börja förändra våra vanor, ta bättre vara på det vi har och kräva bättre kvalitet som håller längre. Tänka på kommande generationer. Våra barn.

Second hand är en viktig del i lösningen, om alla valde begagnat då och då skulle det göra stor skillnad. Det finns färska siffror som visar att begagnathandeln i Sverige spar växthusgaser motsvarande att alla våra vägar stod tomma i över en månad.
Med Bye Buy ville vi skapa något som gör det enkelt och roligt. Något som kan hjälpa till på traven. Det är så många som vill göra bättre val och då behövs också alternativ. Så vi startade Bye Buy Concept – och att välja inriktning var enkelt.

När man får barn förändras mycket. Man inser tidigt hur snabbt de små människorna växer och hur mycket grejer som behövs. Speciellt under de första åren. Och så många utvecklingsstadier de går igenom, man hinner knappt med! Kläder växer de ur, flera plagg i veckan. Leksaker och böcker tröttnas på, det behövs ständigt nya utmaningar. Och plötsligt kan de gå och behöver skor. Men i nästa stund är skorna för små!

Då kommer nästa stora fördel med begagnat, för man kan enkelt räkna ut att pengarna liksom rinner iväg under småbarnsåren. Så tänk att kunna köpa samma grejer, i gott skick, men för halva priset. Och dessutom enkelt kunna sälja saker allt eftersom man själv är klar med dem. Det är hur smart som helst och det har vi föräldrar verkligen börjat förstå. Begagnathandeln ökar för varje år. Loppisar, klädbytardagar och sajter på nätet – utbudet är stort om man vet var man ska leta och det är ofta snabba puckar.

Men vi småbarnsfamiljer har inte tid i överflöd. Att strosa på loppis, passa nätauktioner, fota, ringa, vara först, avtala tid. Hinna och orka. Vi är många som blir lite stressade av det där.
Därför ville vi med Bye Buy skapa en lugn och lättillgänglig gren av begagnatmarknaden. En vanlig butik med personal som kan hjälpa till. Där du kan shoppa som vanligt i en trygg och inspirerande miljö. Där du också kan lämna in sådant ni inte längre använder och få bra betalt för de saker som tagits väl hand om.

Sen finns ytterligare en anledning till varför second hand är så bra för små barn. Det är jobbigt att tänka på men väldigt nödvändigt. Och det är det här med kemikalier. Otäcka, skadliga, onödiga kemikalier som smygs in i allt möjligt. För att material ska bli billigare att tillverka, för att textilier ska klara långa transporter utan att mögla, för att skapa färger och kvaliteter som tilltalar oss. Många av de farliga kemikalierna finns kvar i produkterna när de når oss, ofta i kläder. Gång på gång görs mätningar, av helt vanliga plagg från helt vanliga butiker, som visar på allt för höga halter av kemikalierester.  Lagstiftningen som ska skydda oss konsumenter ligger efter och tillverkarna hittar sätt att komma runt den. Till exempel  får en barnpyjamas innehålla skadliga kemikalier, eftersom barnet inte i har den i munnen. Eller? Vi vuxna får göra vårt bästa för att skydda våra små. Med tiden tvättas kemikalierna ur, så att blanda upp bebisgarderoben med mjuka, sköna begagnade plagg är bra för hälsan.

Fundera på vad du själv kan göra för din egen skull, dina barns och för världens alla ungar. Hur kan du ta ställning? Kanske genom att ändra dina konsumtionsvanor och skaffa mer kunskap. Sätta press på företag och politiker så vi får ett bättre skydd. Ta väl hand om dina saker och kläder, även när du själv inte behöver dem längre. Skänk, sälj, byt och köp begagnat i den mån det går. Och när du köper nytt, välj hög kvalitet och gärna miljömärkta alternativ. Men se upp med företagens egna miljömärkningar, det finns en uppsjö av hittepåmärkningar där ute, så fråga i butiken vad de egentligen innebär. Många företag driver idag ett fantastiskt hållbarhetsarbete, har börjat ställa om och förstå allvaret. Nya aktörer bryter mark och vinner marknadsandelar tack vare hållbart företagande. Det är ett resultat av att vi konsumenter har börjat ställa krav. Allt fler väljer en mer hållbar livsstil, nu är vi är på helt rätt väg och det gör oss så himla glada!

Om du vill kan du läsa mer hos t.ex. Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter och Kemikalieinspektionen.

Vi ses i butiken!
Caroline & Johan med personal