Bye Buy

Varför Bye Buy?

Det finns en anledning varför Bye Buy finns. Här ska du får höra varför vi startade butiken, vad vi hoppas att den kan bidra till och varför vi tycker att det arbete vi gör är så viktigt. Vi är själva småbarnsföräldrar och det här är vår syn på det geniala med second hand.

I den här delen av världen konsumerar vi som om det inte fanns en morgondag. Enligt Världsnaturfondens uträkningar skulle det behövas drygt tre och ett halvt jordklot om alla människor levde som vi gör här i Sverige. Vi har pengar och vi uppmuntras till konsumtion, det är vad hela vårt samhälle är uppbyggt kring. De stora företagen besitter enorm kompetens och vet exakt hur de kan skapa behov och få oss att handla mer. Vi har prylar i överflöd och det är enkelt att bara slänga när det behövs mer plats i skåp och garderober.
Men forskarrapporter larmar om att det inte kan fortsätta och klimatet har börjat skicka varningssignaler. Vi måste börja förändra våra vanor, ta bättre vara på det vi har och kräva bättre kvalitet som håller längre. Tänka på kommande generationer. Våra barn.

Second hand är en viktig del i lösningen, om alla valde begagnat då och då skulle det göra stor skillnad. Det finns färska siffror som visar att begagnathandeln i Sverige spar växthusgaser motsvarande att alla våra vägar stod tomma i över en månad!
Vi ville skapa något som gör det enkelt och roligt. Något som kan hjälpa till på traven. Det är så många som vill göra bättre val och då måste det finnas alternativ. Så vi startade Bye Buy Concept och att välja inriktning var enkelt.

När man får barn förändras mycket. Man inser tidigt hur snabbt de där små människorna växer och hur mycket grejer som behövs. Speciellt under de första åren. Och så många utvecklingsstadier de går igenom, man hinner knappt med! Kläder växer de ur, flera plagg i veckan. Leksaker och böcker tröttnas det på, det behövs ständigt nya utmaningar. Och plötsligt kan de gå och behöver skor. Men vips är skorna för små!

Då kommer nästa stora fördel med begagnat, det behövs ingen matematiker för att räkna ut att pengarna annars liksom rinner iväg under småbarnsåren. Men tänk att kunna köpa samma grejer, knappast slitet, men för halva priset. Och dessutom kunna sälja grejer allt eftersom man själv är klar med dem. Hur smart som helst! Det har vi verkligen börjat förstå i det här landet. Begagnathandeln slår nya rekord varje år. Loppisar, klädbytardagar och sajter på nätet. Utbudet är stort om man vet var man ska leta och det är ofta snabba puckar.

Men vi småbarnsfamiljer har inte all tid i världen. Att trängas på loppis, passa nätauktioner, fota, ringa, vara först, avtala tid. Hinna och orka. Vi är nog många som blir lite stressade av det där.
Därför ville vi göra Bye Buy till en lugn och lättillgänglig gren av begagnatmarknaden. En vanlig, trevlig butik med personal som kan hjälpa till. Med målsättningen att du som säljare ska få ut bra för de saker du vårdat. Och där du som köpare kan shoppa tryggt i en inspirerande miljö.

Sen finns ytterligare en anledning till varför second hand är så bra för små barn. Det är jobbigt att tänka på men väldigt nödvändigt. Och det är det här med kemikalier. Otäcka, skadliga, onödiga kemikalier som smygs in i allt möjligt. För att material ska bli billigare att tillverka, för att textilier ska klara långa transporter utan att mögla, för att skapa färger och kvaliteter som tilltalar oss. Många av dessa farliga kemikalier finns kvar i produkter när de når oss, ofta i kläder. Gång på gång görs mätningar, av helt vanliga plagg från helt vanliga butiker, som visar på allt för höga halter av kemikalierester.  Tillverkarna fuskar och lagstiftningen som ska skydda oss konsumenter ligger efter. Till exempel  får en barnpyjamas innehålla skadliga kemikalier, för den har ju barnet inte i munnen. Eller? Vi vuxna får göra vårt bästa för att skydda våra små. Med tiden tvättas kemikalierna ur, så att blanda upp bebisgarderoben med mjuka, sköna begagnade plagg finns det mycket att vinna på.

Fundera på vad du själv kan göra för din egen skull, dina barns och för världens alla ungar. Hur kan du ta ställning? Kanske genom att ändra konsumtionsvanor och skaffa mer kunskap. Sätta press på företag och politiker så vi får ett bättre skydd. Ta väl hand om dina saker och kläder, även när du själv inte behöver dem längre. Skänk, sälj, byt och köp begagnat i den mån det går. Och när du köper nytt, välj hög kvalitet och gärna miljömärkta alternativ. (Låt dig dock inte luras av företagens egna märkningar, det finns en uppsjö av hittepåmärkningar så fråga i butiken vad de egentligen innebär.) Många företag driver ett fantastiskt miljöarbete, har börjat ta mer hänsyn och förstå allvaret. Nya aktörer bryter mark och vinner marknadsandelar tack vare hållbart företagande. Det är för att vi konsumenter har börjat ställa krav. Allt fler väljer en mer hållbar livsstil, vi är på helt rätt väg och det gör oss så himla glada!

Om du vill kan du läsa mer hos t.ex. Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter och Kemikalieinspektionen.

Vi ses i butiken!
Caroline & Johan med personal